www.solhisharif.com

Redha-Mu Kemuncak Impianku…

JOM TENGOK TEATER ‘..MENUNGGU KATA DARI TUHAN..’

Posted by solhisharif on 10 January 2010

09 Januari 2009

Lakonan yang ringkas... namun sarat dengan isi yang tersirat

Sempat juga saya mencelah-celah mencari ruang dalam keterbatasan waktu yang ada, untuk pergi menonton pementasan teater bertajuk ‘Menunggu Kata Dari Tuhan’… Teater yang berlangsung di Tapak Expo Seberang Jaya, Pulau Pinang ini kelihatan menarik untuk diteliti dan diberi perhatian.

Saya boleh dikatakan peminat teater juga. Terutamanya yang berkonsepkan ketuhanan. Banyak yang kita boleh belajar dari pementasan teater ni. Selain dari mesej teater itu sendiri, kita juga boleh belajar teknik-teknik pengucapan awam dan lakonan secara langsung dengan artis. Pementasan teater akan menguji kemahiran pelakon 100% dari semua sudut. Berbeza dengan filem di televisyen yang banyak dibantu dengan teknik-teknik video editing. Memang dilihat menarik, tetapi bukan realiti. Namun teater ialah realiti. Sama seperti siri-siri latihan yang dianjurkan oleh pihak kami UWAIS. Semuanya realiti. Yang benar-benar terjadi!!

Kalau sebelum ini, entri saya banyak menceritakan saya sendiri sebagai pengendali,  namun entri kali ini sedikit berbeza. Saya pula sebagai penonton @ peserta… Begitulah, selain tugas menyampai dan berkongsi ilmu, perlu diberikan masa juga untuk terus belajar menuntut ilmu.. Ilmu Allah ini amat luas… dan manusia itu amat lemah sekali.. Subhanallah..!!

Gesekan biola dan teknik humming voice Saudara Sani Sudin

Saudara Sabri Yunus berjaya menyampaikan mesej secara bermonolog

Teater ini meluncur di atas asas terjemahan sebuah hadis Nabi SAW yang panjang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim. Ia mengisahkan seorang sahabat Nabi SAW yang bernama Ka’ab bin Malik yang tidak ikut berperang bersama Rasulullah SAW dalam peperangan Tabuk. Teater yang berbentuk monolog ini bermula apabila Ka’ab bin Malik tidak mampu memberi alasan yang konkrit kenapa tidak boleh pergi berperang. Sedangkan Ka’Ab tak pernah mengingkari kata -kata Allah dan Rasul. Sesekali terlintas juga di fikirannya untuk berbohong kepada Nabi SAW… namun kerana imannya yang tinggi kepada Allah, terbatal niatnya itu. Maka bermulalah kisah pertarungan ‘rasa’ antara jiwa dan perasaan yang dialaminya. Beliau berasa bersalah kerana tidak ikut serta untuk berjihad di Tabuk walaupun pada masa itu beliau sihat dan telah mempersiapkan segala peralatan dan kenderaan untuk pergi berperang.

Pelbagai rasa yang dilaluinya lewat tertinggalnya beliau dalam perang lalu beliau dipulaukan oleh nabi dan sahabat kerana kesilapan besarnya itu. Kerana pada zaman itu, semua umat Islam yang cukup syaratnya wajib keluar untuk berperang. Kerana itulah perintah Nabi SAW. Yang mengingkarinya, tunggulah azab dari Allah SWT. Tidak cukup dengan penderitaan itu, Beliau juga diperintahkan untuk menjauhi isterinya. Penderitaan jiwa yang amat sangat dialami oleh Ka’ab dalam menunggu keampunan dari Allah. Menunggu kata dari Tuhan melalui lidah Rasul….. sesungguhnya, inilah erti sebenar ‘Penantian suatu Penyeksaan..’ Sehingga dunia yang luas ini terasa amat sempit oleh Ka’ab. Ka’ab terus bermunajat kepada Allah… setiap saat, setiap masa, setiap ketika…. hari demi hari Ka’ab menunggu kata ampun dari Allah… Sehinggalah Allah mengampunkannya…

Begitulah lakonan yang di bawa dengan penuh jayanya oleh pelawak terkenal – Saudara Sabri Yunus. Beliau berjaya membawa watak Ka’ab dengan baik sekali. Sekaligus memaklumkan kepada kita, beliau bukan sahaja boleh membuat kita bergelak-ketawa, bahkan juga boleh menitiskan air mata!! Begitu juga Saudara Sani Sudin yang menggesek tali biola dan suara hammingnya.. begitu ringkas, tetapi penuh dengan seninya..

Ustaz Raduan sedang membuat ulasan terhadap kisah ini

Kartunis Zunar menunjukkan teknik melukis kartun

Namun, bukanlah itu sahaja yang ingin disampaikan oleh pengarah teater ini – Saudara Dinsman. Antara mesej penting yang berjaya saya kesan dalam teater ini ialah:-

1) Sejauh mana kita bersedia untuk bercakap benar bila sudah melakukan kesalahan?

2) Setelah kita sudah mengakui kesilapan kita, Sejauh mana pula kesediaan kita untuk menerima apa sahaja hukumannya?

3) Ketika kita melakukan kesalahan (dosa), tiada siapapun yang mampu membantu kita termasuklah orang yang rapat dengan kita (suami/ isteri/ anak-anak), yang menentukan segala-galanya hanyalah ALLAH…

Inilah konflik jiwa Ka’ab dan saya yakin konflik jiwa ini juga berlaku dalam kehidupan kita juga. Katakan yang benar walaupun pahit. Utamakan pandangan Allah daripada pandangan manusia. Cukuplah bagi Allah yang menilai kerja-buat kita.. Akhir sekali, tetaer ini ditutup dengan ulasan yang dibuat oleh sahabat saya Al-Fadhil Ustaz Mohd Raduan bin Ramli. Turut hadir kartunis Zunar sebagai pembuka tirai teater dengan lukisan kartun ‘kontroversinya’…

Sempat mengabadikan gambar di luar dewan bersama pelakon utama teater "Menunggu Kata Dari Tuhan"; Saudara Sabri Yunus (kiri) dan Saudara Sani Sudin (tengah)

Advertisements

2 Responses to “JOM TENGOK TEATER ‘..MENUNGGU KATA DARI TUHAN..’”

  1. vB said

    salam… mohon copy paste sedikit info dari entry ini… semoga bermanfaat =)

  2. LT said

    Salam ya akh,
    Terima kasih atas ulasan. Saya ralat terlepas menonton teater ini kelmarin di Surau Annur, Bangi [menarik sekali idea berteater islami di surau!]. Tak sangka rupa-rupanya dah merata tempat produksi ini menjelajah!
    Salam ukhuwwah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: