www.solhisharif.com

Redha-Mu Kemuncak Impianku…

KEM BINA SYAKHSIAH DI MARKAS STAF STESEN BATU FERRINGHI

Posted by solhisharif on 11 December 2009

8-10 Disember 2009

Antara peserta lelaki sedang mendengar konklusi dari modul yang dijalankan..

Sesi 'Anjung Nurani' bersama fasilitator masing-masing

Sesi 'Bermesra Bersama Alam'...

Bertempat di Markas Staf Stesen (MSS) Batu Ferringhi Pulau Pinang, saya dijemput oleh pihak Masjid Negeri Pulau Pinang untuk bekerjasama menjayakan Kem Bina Syakhsiah yang berlangsung selama 3 hari 2 malam. Penyertaan peserta mendapat sambutan yang tinggi namun kem ini hanya terhad kepada 50 orang sahaja. Kehadiran peserta bermula dari umur 12 tahun sehinggalah 18 tahun.

Selain dari barisan Fasilitator terdiri dari kakitangan Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JAIPP) yang bertungkus-lumus menjayakan kem ini, turut hadir sama menyampaikan slot ialah Y.Bhg. Ustaz Haji Yusuff bin Haji Ahmad – Imam Besar Masjid Negeri Pulau Pinang, Y.Bhg. Ustaz Zulkhairy bin Ramli al-Hafiz – Timbalan Imam Besar Masjid Negeri Pulau Pinang, dan Y.Bhg. Ustaz Ayob bin Yaacob – Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Masjid & Surau JAIPP.

Ukhuwwah & Kasih Sayang... kunci utama pembinaan syakhsiah diri

Antara peserta wanita yang hadir ke kem ini

Terima kasih yang tidak terhingga juga buat sahabat saya Al-Fadhil Ustaz Haji Muhammad Imran bin Ibrahim – Pegawai Penyelaras Takmir JAIPP (JAKIM) yang menyusun dan mengatur pertemuan saya kepada kem ini. Kem ini bertambah menarik apabila saya dimaklumkan, modul yang digunakan untuk kem ini dibangunkan sendiri oleh Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JAIPP). Tugas saya pula menyuburkan modul tersebut di kalangan peserta. Pada saya, komitmen yang diberikan semua kakitangan telah menjadikan modul itu ‘hidup’ dan membuahkan hasil yang membanggakan.

Pihak Masjid Negeri Pulau Pinang juga bercadang untuk membawa pula modul ini ke setiap daerah di negeri Pulau Pinang melalui masjid daerah masing-masing supaya boleh dimanfaatkan kepada anak-anak remaja muslim di luar sana yang amat tandus tentang ilmu agama Islam ini..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: