www.solhisharif.com

Redha-Mu Kemuncak Impianku…

GOLF : YANG TERSURAT & TERSIRAT II

Posted by solhisharif on 27 October 2009

solhi golf putter

Short Game... kat sinilah ramai golfer yang selalu ambil ringan. Boleh dapat 'double bogey' kalau tak kena gaya ooo..

Masih ingat lagi entri saya yang lepas tentang golf? Untuk kali ini, saya ingin lanjutkan lagi tentang golf dan kaitannya dengan solat. Namun, sebelum itu perlu saya jelaskan dulu bukanlah niat saya ingin menyamakan taraf solat dengan golf. Sesungguhnya solat itu tiada tolok bandingannya. Entry ini sekadar ingin berkongsi rasa dan pengalaman saya ketika bermain golf. Tidak lebih daripada itu.

Ok, kita mulakan dengan sebelum seseorang pemain golf memukul bola dulu. Beberapa ‘checklist’ perlu dibuat sebelum bola dipukul. Kalau checklist ini tidak diikuti dengan betul, alamatnya bola akan pergi tidak jauh daripada 50 meter. Badan pun terasa sakit macam nak putus urat pinggang. Antara checklist yang saya selalu buat (atas nasihat Pro saya), jarak antara kaki kiri dan kanan mestilah tepat mengikut kayu yang digunakan. Kaki hendaklah lurus mengarah ke hadapan. ‘U’ shape bukan ‘V’ shape. Jaraknya pula tidak terlalu jauh dan tidak terlalu rapat. Bila dah dapat jarak yang sesuai, conform waktu swing memang akan terasa seimbang berat badan kaki kiri dan kanan.

Apa kaitannya dengan solat? Waktu kita solat kena berdiri betul kan? Bukankah jarak antara kedua kaki kita tu tak boleh dibuka sangat. Pernah tengok orang solat kakinya rapat terus? Tak ler pulak kan.. Paling penting ‘U’ shape tu kena ader. Ader kaitan tak? ok, kita tengok lagi…

Checklist seterusnya yang saya buat ialah grip tangan pada kayu golf mestilah tepat setepatnya. Tangan kanan mesti atas tangan kiri. Jari-jemari disimpan dengan rapi. Genggaman tidak terlalu kuat dan tidak terlalu longgar. Kalau longgar, bukan bola yang pergi, kayu golf ler yang terbang masuk padang. Pro saya selalu cakap, jangan genggam sangat… ibarat pegang burung katanya. Kalau genggam kuat-kuat burung akan sakit atau mati, kalau longgar sangat burung akan terbang. Dah tu nak buat camner nii..? berminggu la jugak saya berlatih skill ni sampai melecet jari-jemari. AlhamdulilLah, sekarang dah boleh sikit-sikit. Tu pun kadang-kadang terlupa. Rupa-rupanya, grip ni main peranan bukan main penting lagi.. silap grip, bola boleh pergi ke kanan atau kiri.. walaupun kita hayun lurus ke depan. Dahsyat.. Dahsyat..!

Apa kaitannya dengan solat? Ha, dalam solat (mengikut tatacara sifat solat Nabi SAW), bukankah kita kena qiyam tangan kanan di atas tangan kiri. Tempatnya antara pergelangan tangan. Jari-jemari juga boleh disimpan dengan rapi. Tidak terlalu kuat dan tidak terlalu longgar genggamannya. Kemudian genggaman tangan tersebut diletakkan di antara bahagian dada hingga ke pusat.

Satu lagi checklist yang selalu saya buat sebelum swing ialah kedudukan mata yang selalu melihat ke arah bola di bawah. Bermula dari backswing sehinggalah fullswing mata jangan dok gatal-gatal tengok tempat lain. Fokus kepada bola sahaja. Waima bila dah siap swing pun, bola dah berlepas, mata tetap tengok ke arah bawah tempat bola berlepas tadi. Tujuannya, taknak bagi badan bergerak walau seincipun. Itulah rahsia pemain-pemain profesional macam Tiger Woods buat swing. Tangan jer jalan, badan tak bergerak pun. Sebab mata dia terus tengok ke bawah. Bila mata tengok ke bawah, secara automatiknya badanpun akan membongkok sikit ke bawah dan akan lock pergerakkannya sekaligus memberikan keseimbangan kepada badan. Itulah kata-kata Pro saya.

Ha, kaitannya dengan solat? Ingat lagi tak dalam solat, kita tidak digalakkan melihat ke kiri dan ke kanan. Mata tengok di tempat sujud jer. Tujuannya untuk mendatangkan kekhusyukan atau fokus. Satu lagi ketika rukuk, mata juga kena tengok tempat sujud. Bila buat macam tu, kepala akan terdongak sedikit dan barulah dapat posture badan 90 darjah sewaktu rukuk. Tapi kalau waktu rukuk asyik tengok kaki sendiri jer, kepala akan termasuk sedikit ke dalam menjadikan posture badan 80 darjah. Amacam? ader kaitan tak? Kalau ader kaitan, maknanya bolehla golf ni dijadikan satu mekanisme untuk berlatih menunaikan solat. Kalau nak lagi.. tunggu entry saya yang seterusnya…

ENTRI BERKAITAN : https://solhisharif.wordpress.com/2009/10/14/golf-yang-tersurat-tersirat-i/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: