www.solhisharif.com

Redha-Mu Kemuncak Impianku…

POLIS MALAYSIA ADA MASALAH PSIKIATRI

Posted by solhisharif on 6 October 2008

Kesyahduan gema takbir raya di Kampung Selendang, Padang Tengku Kuala Lipis pada jam 6.30 pagi terganggu apabila seorang anggota polis yang beasal dari Kelantan melepaskan 58 das tembakan ke udara berhampiran satu tanah perkuburan Islam, kemudian ke arah dua buah kereta orang awam yang kosong, dan  ke arah keretanya sendiri. Tembakan tersebut dipercayai rambang dan tiada nyawa yang terkorban berlaku.

revolver

revolver

Di satu pihak, ramai yang menarik nafas lega kerana tiada kemalangan jiwa berlaku. Ada juga yang mengatakan mungkin untuk melepaskan tension! Namun, pada pandangan saya pula di sebalik kejadian tersebut pasti tersembunyi kisah-kisah lain yang menjadi sebab-musabab kenapa ini berlaku. Kisah ini meninggalkan pelbagai polemik kepada masyarakat yang kini disiasat di bawah Seksyen 39 Akta Senjata Api 1960 kerana melepaskan tembakan di kawasan yang tidak sah. Segala persoalan masih bermain di fikiran.

Antara persoalan- persoalan hasil perbualan saya dengan orang ramai ialah:-

1) Usia 22 tahun, berstatus bujang, dan baru berkhidmat tiga (3) tahun dilihat tidaklah sepatutnya mengalami tekanan perasaan yang keterlaluan. Beliau masih muda, belum berkahwin, dan baru bekerja. Namun kenapa beliau boleh mengambil tindakan sampai ke tahap itu?

2) Bukankah sewaktu temuduga rekrut menjadi anggota polis, semua tahap diuji termasuk ujian psikologi. Sepatutnya dapat dikesan lebih awal lagi tahap kewarasannya?

3) Beliau bertugas di Bahagian Am, Balai Polis Simpang Durian, Jelebu Negeri Sembilan dan telah mengambil cuti selama dua hari sebelum hari raya. Namun bagaimana dia boleh sampai ke Kuala Lipis pada hari kejadian dan memiliki senjata jenis revolver, HK MP5, dan peluruh lebih 58 butir pada hari dia tidak bertugas? Kebiasaannya seorang anggota polis yang bertugas hanya dibekalkan sepucuk pistol revolver dan 30 butir peluru dan mesti menyerahkan kembali setelah habis tugas.

HK MP5

4) Beliau berkata anggota polis itu membawa pulang pistol yang sepatutnya ditinggalkan di tempatnya bertugas di Balai Polis Simpang Durian, Jelebu, Negeri Sembilan. Bagaimana boleh dibenarkan harta benda polis di bawa pulang ke rumah?

Sama-samalah kita nantikan keputusan yang dibuat oleh pakar-pakar psikiatri. Saya tidak sabar untuk mengetahui apakah sebenarnya yang berlaku..

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: