www.solhisharif.com

Redha-Mu Kemuncak Impianku…

MUSUH ISLAM SEDANG ATUR STRATEGI BARU

Posted by solhisharif on 6 October 2008

Oleh : Mohamad Solhi bin Haji Mohd Sharif

Presiden US - BushPenduduk dunia menjadi panik apabila presiden Amerika, George W Bush membuat pengumuman di televisyen dengan menakut-nakutkan orang ramai kononnya negara akan melalui satu lagi kegawatan yang hebat. Untuk kali pertama dalam sejarah Amerika Syarikat, bantuan presiden terpaksa diperoleh untuk menghadapi kepanikan kewangan yang boleh menggugat ekonomi dunia. Perkara ini hanya boleh diselesaikan jika cadangan mendapatkan sokongan kongres diluluskan bagi menyalurkan sejumlah peruntukan bagi menyelamatkan sektor kewangan negara itu daripada merudum. Ironinya, ketika Amerika mengalami kegawatan paling hebat pada era pemerintahan Franklin Roosevelt, presiden itu meyakinkan rakyat negara itu supaya tidak terlalu panik. Ini amat berbeza dengan Bush…

Impaknya, jutaan rakyat bertindak luar biasa akibat ketakutan itu. Mereka mula mengeluarkan wang dari bank dan pasaran saham. Bush menggunakan hujah kejatuhan pasaran saham lima hari kemudian (akibat dari penduduk mengeluarkan wang) untuk memaksa ahli kongres secara ‘lembut’ untuk meluluskan bantuan kewangan itu. Bush menambah lagi tekanan dengan memperkenalkan peraturan baru di Wall Street kononnya menstabilkan aliran ekonomi. Tetapi hakikat sebenarnya menambahkan lagi kekalutan krisis kewangan yang berlaku. Tindakan itu menyebabkan institusi kewangan bertindak keterlaluan dan menyulitkan lagi dasar ekonomi Amerika. Akhirnya, ahli kongres terpaksa meluluskan cadangan tersebut akibat desakan rakyat yang percaya akan hujah Bush.

Pengerusi Rizab Persekutuan - Ben Bernanke

Sebenarnya, hujah Bush yang mengatakan pasaran saham jatuh merudum itu membolehkan bantuan kewangan diberikan adalah tidak kuat sama sekali. Umum mengetahui pergerakan pasaran saham didorong oleh persepsi massa terhadap perkembangan semasa. Ia tidak ada kena mengena dengan fundamental sebenar ekonomi.

Penggunaan taktik menakut-nakutkan orang ramai itu turut dikongsi pegawai Bush, termasuk Setiausaha Perbendaharaan, Henry Paulson dan Pengerusi Rizab Persekutuan, Ben Bernanke. Gabungan strategi mereka bertiga berjaya mencipta suasana ‘panik’ dalam pasaran dan cukup untuk menggerunkan orang ramai.

Tidak ada sesiapapun melihat punca sebenar ekonomi dunia merudum adalah disebabkan oleh kegagalan dasar ekonomi Bush selama ini. Ditambah pula dengan sikap cuai Paulson dan Bernanke terhadap ‘gelembung industri perumahan’ Amerika yang mencecah sehingga AS$8 trilion. Kini, ketika gelembung industri itu mula runtuh satu persatu, ekonomi mengalami kerugian sehingga AS$4 trilion dan baki AS$4 trilion lagi akan ghaib pada tahun depan.

Pada masa sama, Paulson dilihat mendapat manfaat daripada polisi baru yang diperkenalkan kerajaan US. Dia memperoleh berjuta-juta dolar daripada firma pelaburan Goldman Sachs dalam bentuk pampasan ketika menduduki kerusi ketua eksekutifnya sebelum ini.

Setiausaha Perbendaharaan - Henry Paulson

Maka, secara politiknya terbukti langkah Bush itu berkesan. Namun, di pihak lain, kejayaan Bush itu membayangkan betapa Amerika yang dikatakan sebuah negara  paling berkuasa di dunia, sedang menghadapi satu masalah yang amat besar. Sebuah negara yang maju dan sedang mula menuju kepada kehancuran. Inilah janji Allah SWT.

Perlu kita renungkan bersama, untuk apa Bush lakukan semua ini? Beberapa tahun yang lepas, wang rakyat US telah dihabiskan untuk membunuh umat Islam (kononnya memerangi pengganas), kini mendapat pula bantuan kewangan baru yang diluluskan ahli kongres secara ‘paksa-rela’. Bukankah Bush sedang menyusun strategi baru? Kali ini siapakah pula yang menjadi mangsanya? Tentunya umat Islam.. namun, sebanyak manakah persiapan kita? sudahkah kita bersedia?

Advertisements

5 Responses to “MUSUH ISLAM SEDANG ATUR STRATEGI BARU”

 1. abuhasif said

  nice article syeh.
  ana dah link blog anta di blog ana. jazakallah
  sebab sudi link blog ana.

 2. salam ust solihi..lama tak jumpa…ada buat reunion tak mashoor..jemput la ana ..ana ada kat putrajaya dgn syeikh zarifi

 3. Hariri said

  SALAM ZIARAH Ust Solhi,

  Bersiar-siar terjumpa blog abg solhi. MANTAP n Menawan. Semoga terus sukses membangunankn Jiilul Qays.

  Mohd Hariri Mohamad Daud

 4. Salam Akhi Hariri, Firdaus, & Abuhasif

  Maaflah dah lama ana x update blog ni. Busy skit.
  Terima kasih atas sokongan semua..

  Solhi Sharif

 5. Salam syeikh Firdaus,
  Camner nak hubungi tuan yer..? lama x dengaq ceghita.. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: